Onze therapeutische gebieden

Gilead streeft ernaar de zorg voor mensen over de hele wereld te verbeteren geneesmiddelen te ontwikkelen voor onvervulde medische behoeften op het gebied van virologie, oncologie en inflammatoire aandoeningen. We doen dat door middel van intern onderzoek en ontwikkeling, maar ook door samen te werken met academische en industriƫle partners.

Sinds 1987 heeft Gilead meer dan 25 innovatieve geneesmiddelen op de markt gebracht, waardoor de behandeling van mensen met ziekten als hiv, virale hepatitis, kanker en andere aandoeningen is veranderd.


Hiv-zorg veranderen

Gilead heeft bijgedragen tot de transformatie van de zorg voor mensen met hiv en voor diegenen die baat zouden kunnen hebben bij hiv-preventie, met baanbrekende uitvindingen die eerder onmogelijk werden geacht: de eerste behandeling van hiv met Ć©Ć©n tablet en het eerste antiretrovirale geneesmiddel voor profylaxe vĆ³Ć³r blootstelling (pre-exposure prophylaxis, PrEP) om hiv-infectie te helpen voorkomen.

Ons werk inzake hiv omvat nog steeds het volledige continuĆ¼m van hiv-zorg: van preventie tot behandeling, met genezing als uiteindelijk doel. We zetten ons in voor de ontwikkeling van langwerkende opties die een antwoord kunnen bieden op de verschillende behoeften en voorkeuren van diverse mensen met hiv en mensen die baat kunnen hebben bij PrEP-geneesmiddelen.

Onze toewijding aan innovatie is niet alleen van toepassing op hoe we de ontwikkeling van geneesmiddelen benaderen, maar ook op hoe we ernaar streven om een bredere toegang tot geneesmiddelen te faciliteren. We hebben toonaangevende programma's en partnerschappen opgezet om de wereldwijde toegang tot onze innovatieve therapieƫn uit te breiden. We zetten ons ook in om inclusieve wetenschap te stimuleren en zo het leven van mensen met hiv te verbeteren en de toekomst van hiv-zorg te hervormen.

We gaan verder dan wetenschap en werken samen met partners om de onderliggende oorzaken van de hiv-epidemie aan te pakken. We streven ernaar om verschillen in hiv-zorg en -preventie te verkleinen, opleiding onder zorgverleners te bevorderen en de lokale gemeenschappen waarin ze actief zijn, te ondersteunen.


Hepatitis C, B, en D virussen

Met dezelfde vastberadenheid, innovatie en focus die onze drijfveer waren in ons werk op het gebied van hiv, hebben we in minder dan vier jaar vier curatieve behandelingen voor het chronische hepatitis C-virus ontwikkeld. Op dit moment hebben meer dan 4 miljoen mensen onze HCV-medicijnen voorgeschreven gekregen en we blijven meer mensen over de hele wereld bereiken. We staan ook al 20 jaar op de frontlinie van transformerende zorg voor mensen met chronisch hepatitis B-virus en streven actief naar meerdere onderzoekstrajecten om ook hiervoor een geneesmiddel te ontwikkelen. In 2021 bouwden we met de overname van MYR GmbH verder aan onze kracht op dit gebied door een eersteklas behandeling in de Europese Unie* toe te voegen voor het chronische hepatitis-delta-virus.


Innoveren om COVID-19 te behandelen

Bij de uitbraak van de COVID-19 epidemie, hebben we snel gereageerd door ons op dat moment experimentele antivirale middel verder te ontwikkelen. Dit middel had al potentieel aangetoond tegen andere coronavirussen in laboratorium- en preklinische experimenten. Zo hebben we decennia aan antivirale expertise en aanzienlijke interne middelen ingezet om de last van de pandemie voor patiƫnten en gemeenschappen te helpen verlichten.

Ondertussen hebben meer dan 13 miljoen mensen wereldwijd onze COVID-19-behandeling gekregen. Gilead heeft ook niet-exclusieve vrijwillige licentieovereenkomsten ondertekend met fabrikanten van generische geneesmiddelen voor een bredere toelevering en verdeling van dit geneesmiddel in meer dan 125 landen die bijna allemaal beperkt zijn in middelen.


Kankerpatiƫnten helpen langer te laten leven

Resolute stappen ondernemen tegen kanker vereist een strategie die gebaseerd is op de kracht van partnerschappen, baanbrekende technologieƫn en onverwachte klinische combinaties. We zijn in korte tijd een diverse pijplijn aan het uitbouwen met een focus op diepte en breedte die wordt geleid door ons wetenschappelijk kader. Onze onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's creƫren mogelijkheden voor mensen met kanker: van antilichaam-geneesmiddelconjugaten en kleine moleculen tot op celtherapie gebaseerde benaderingen.

Ons werk in de oncologie wordt gedreven door ons getalenteerde team dat ernaar streeft om de best mogelijke resultaten te leveren voor mensen met over het hoofd geziene en moeilijk te behandelen kankers en kankers waarnaar nog niet genoeg onderzoek is gedaan. We zullen sterk blijven groeien op dit gebied, intern en via samenwerkingen, naarmate onze pijplijn en ons klinisch ontwikkelingsprogramma zich ontwikkelen en uitbreiden.

Het is onze ambitie om de standaardzorg voor solide tumoren en bloedkankers te vernieuwen. Ons doel voor 2030 is tweeledig: meer dan 20 transformatieve indicatiegoedkeuringen verkrijgen, en een positieve invloed uitoefenen op het leven van meer dan 500.000 kankerpatiƫnten.


Innovatieve behandelingen voor inflammatoire aandoeningen ontwikkelen

Gilead onderzoekt nieuwe behandelingen voor een betere zorg van mensen met een reeks ontstekingsziekten zodat ze een gezonder leven kunnen leiden. Dit omvat ziekten zoals inflammatoire darmziekte en lupus. We zetten onze expertise ook in om wetenschappelijk inzicht en experimentele geneesmiddelen voor complexe en moeilijk te behandelen fibrotische ziekten zoals niet-alcoholische steatohepatitis en primaire scleroserende cholangitis te bevorderen.


Een historische inzet tegen invasieve schimmelinfecties

Gilead investeert al 30 jaar in de behandeling van invasieve schimmelinfecties, met name aspergillose, candidiase, viscerale leishmaniose (VL) en cryptokokkenmeningitis. Gilead blijft werken aan het verbeteren van de toegang tot antischimmelbehandelingen voor alle mensen die ze nodig hebben.

*Voorwaardelijk goedgekeurd in Europa